En kort introduksjon til den olympiske skytesportens historie

Skyting er selvsagt viktig for jegere, men det er også en helt egen sport, blant annet med en viktig plass i de olympiske leker. Ikke overraskende er dette en sport som har vært med i det olympiske programmet helt siden de moderne lekene startet i 1896 i Athen.

De første moderne olympiske leker

Allerede i 1894 ble skyting diskutert under Pariskongressen, som skulle bestemme hvilke sporter som skulle inkluderes i de første lekene i Athen to år senere. Det var franske Pierre de Coubertin som stod for planleggingen av lekene, og som en tidligere fransk mesterskyter med pistol var han positivt innstilt til å inkludere skyting som én av de ni sportene. De første lekene inkluderte derfor fire pistolklasser og to rifleklasser, med fire nasjoner i konkurranse med hverandre. Siden den gang har skyting vært et fast innskudd i de olympiske leker, med unntak av St. Louis i 1904 og Amsterdam i 1928. Frem til 1948 ble det konkurrert i både individuelle og lagklasser.

olympiske skytesportens historie

Kvinnenes inntog

I mange år var skyteklassene reservert utelukkende for menn, men i 1967 ble det bestemt at kvinner skulle få delta i mennenes klasser under OL i Mexico City i 1968. Fra 1972 ble klassene kalt «mixed» i stedet for «men’s», men det var ikke før i 1984 i Los Angeles at egne kvinneklasser ble satt opp for første gang.

Dette året ble det arrangert seks klasser for menn, tre for kvinner og to mixed. Den siste mixed-klassen ble arrangert i 1992, og siden den gang har mennenes og kvinnenes klasser vært separert. Den første kvinnen som noensinne tok en medalje i skyting under OL var Margaret Thompson Murdock, som tok sølv i 1976. Medaljen kom som resultat av en uavgjort skyterunde, og gullmedaljevinneren, Lanny Bassham, tok Murdock med seg på toppen av pallen under premieutdelingen.

olympiske skytesportens historie

Moderne olympisk skyting

2016 var den seneste olympiaden med skyting, og det ble da arrangert ni klasser for menn og seks for kvinner. Atleter fra alle verdensdeler konkurrerer og gjør det bra i disse konkurransene, men det er allikevel en stor overvekt av svært gode skyttere fra øst-asiatiske land som Kina, Sør-Korea og Vietnam.

Også Nord-Korea tok med seg en bronsemedalje fra lekene i 2016. Italia og Tyskland gjorde det også svært godt i disse lekene, og begge landene fikk med flere medaljer hjem, inkludert tre gull til Tyskland og fire gull til Italia.